Zvolské babí léto

19.09.2016 13:41

Zvolské babí léto 2016

V sobotu 17. září uspořádaly na zvolské návsi spolky Karabina a SK Zvole za podpory MAS Dolnobřežansko tradiční akci Zvolské babí léto. Na letošním již pátém ročníku si malí i velcí užili odpoledne plné her a zábavy. Spolek Karabina, pod vedením předsedkyně Zdenky Gabrielové, připravil stánek, kde se vyráběly originální panenky nebo skřítci z ovčí vlny, a kreativitě se meze nekladly.

Panenky se vyrábí ze speciální ovčí vlny ve všech možných barvách. Lektorka Katka všem ukázala, jak za pár minut vyrobit krásný dárek pro maminku a babičku.

Další stánek byl naučný. Tady se děti učily poznávat byliny z našeho okolí, ke všem si přivoněly a vyslechly si odborný výklad paní Ing. Moniky Zrckové, která je odbornicí na ekologické zemědělství.

Všichni mohli ochutnat bylinné čaje (slézový, lipový, šípkový, heřmánkový..) a ochutit si je bylinnými medy např. smrkový med, jedlový med, šípkový sirup. Produkty vyrábí Kateřina Melíšková ze statku Svojetice.

Pro příznivce kopané byla připravena fotbalová klec, kterou zapůjčil pan Petr Gabriel a ve které se děti dostatečně vyřádily.

Oddíly SK Zvole připravily jednotlivá stanoviště s ukázkami ze své činnosti. Oddíl orientačního běhu, pod vedením Tomáše Hájka, připravil bludiště.

Zástupci šachového oddílu Medvědi Zvole, Martin Jungmann mladší a Vojta Straka, naučili zájemce základy šachu. Bylo možné si vyzkoušet různé logické hry a hlavolamy.

Oddíl stolního tenisu, vedený Zdenkou Gabrielovou, zájemcům vysvětloval základy práce s pálkou.
Oddíl gymnastiky a baletu Myšky, vedený Janou Veselou,  připravil vystoupení s míčem, kužely a švihadlem, které se všem moc líbilo.

Oddíl trampolín Hopík předvedl závodní sestavy na trampolíně. Účastníci si mohli skákání vyzkoušet pod vedením trenérky Jitky Holíčkové.

Na Babím létě se představil také Kontaktní Zoopark Zvole. Jeho majitel pan Tomáš Machač má dvacetiletou zkušenost s chovem kočkovitých šelem a ještě delší praxi s jedovatými hady. Pracoval 15 let v Pražské ZOO. Nyní chová levharta, pumu, lva, krokodýla, dikobraza vedle poníků, ovcí a morčat. Kdo ještě nenavštívil toto místo u lesa, určitě ho bude zajímat, že si může pumu, levharta a lvíče pohladit!

Pan Machač poutavě povídal o hadech, které chová. Ukázal hroznýše, kobru a užovku.

Diváci si mohli na hroznýše a užovku sáhnout. Cenným suvenýrem byly kousky hadí kůže, protože se hroznýš právě svléká.
Příjemnou atmosféru celé akce doplňovala skupina Kabrňáci z Centra sociálních služeb v Tloskově.

I přes nepříznivé počasí přišlo hodně diváků, kteří si celé odpoledne užili. Závěrečné opékání špekáčků bohužel poznamenal déšť.
Děkujeme všem dobrovolníkům za jejich pomoc při organizaci letošního ročníku.

Na další ročník, který se bude konat 9. září 2017, připravíme opět nějaké novinky.

Za pořadatele Hana Šiplerová a Jana Straková