První závod ve skocích na trampolíně

27.10.2015 20:01
   

V sobotu 24. 10. 2015 proběhl v tělocvičně ZŠ Zvole první závod trampolíno gymnastického oddílu Hopík pod vedením Jitky Holíčkové.

Základní skok na trampolíně se skládá z odrazu, zpevnění a dopadu. Až když zvládnete tento základní skok, přistupuje se k dalším cvikům, které tvoří skrčka, roznožka, skoky do sedu, na břicho, záda atd. Postupně se přidává výška a složitost.

Z tohoto důvodu byli závodníci rozděleni na dvě kategorie, začátečníky (9 závodníků) a pokročilé (9 závodníků). Obě kategorie byly doplněny o šikovné děti z oddílu wushu pod vedením Tomáše Veselého.

Po nutném rozcvičení závodníci v obou kategoriích předvedli jednu lehčí a poté složitější sestavu.

Sestavu hodnotili 3 rozhodčí provedení + 1 rozhodčí obtížnost. Základem hodnocení skoků na trampolíně bylo posuzování obtížnosti a kvality provedení jednotlivých prvků v sestavách. Pravidla přitom mají vést skokany k tomu, aby na závodech zařazovali jen takové prvky, které mají bezpečně zvládnuté z tréninku.

Kategorii nováčků vyhrála Kája Fialová před Silvou Šaškovičovou a Sophií Smith. V kategorii „pokročilí“ zvítězil Jakub Plechatý před Nicole Holíčkovou a Míšou Benovičovou.

Skoky na trampolíně nejsou jen sportovní odvětví, je to i zábava, při které se bezděčně posiluje vnitřní svalstvo, získává se orientace ve vzduchu a koordinace pohybů, dítě se navíc trochu zapotí, posílí, unaví a hlavně naučí něco nového a neotřelého. A přesně to závody na trampolíně přinesly.

 

Děkujeme všem dobrovolníkům a členům SK Zvole za pomoc při organizaci krásného dopoledne.

Jitka Holíčková