Bleskový turnaj k 10. výročí založení SK Zvole

23.06.2015 06:51

V sobotu 20. června celé SK Zvole slavilo 10 let od svého založení. Šachový oddíl při té příležitosti uspořádal v jídelně školy šachový turnaj. A byl netradiční - herním tempem i hracím systémem. Hrálo se tempem 2x10 minut (bleskový šach). Základní část turnaje měla 4 kola. Po nich se určilo pořadí a první čtyři postoupili do semifinále a dále do finále nebo zápasu o třetí místo. Druhá fáze turnaje se hrála systémem "armagedon" - bílý měl na partii 10 minut, černý jen 8 minut. Bílý ale musel vyhrát, remíza znamenala výhru pro černého.

Zahrát si přišlo 10 dětí i dospělých. V základní čtyřkolové fázi turnaje byly k vidění pěkné partie a občas i překvapivý výsledek. Nakonec bylo po základní části toto pořadí:


1, Martin Jungmann 3,5bodu
2. Petr Novák 3,5
3. Ondřej Marhold 3
4. Patrik Čížek 2
5. Filip Čermák 2
6. Daniil Masagutov 2
7. Šimon Novák 2
8. Marek Kůrka 1
9. Julie Kůrková 1
10. Adam Hinks 0


Po základní fázi jsme vyhlásili pořadí od 5. místa dále, rozdali medaile v kategoriích a ceny a pak už začaly vyřazovací boje.

Play-off

V prvním semifinále hrál Martin Jungmann s Patrikem Čížkem. Martin si jako vítěz základní části vybral černé. Patrika porazil a postoupil do finále. V druhém semifinále hrál Petr Novák bílými proti Ondrovi Marholdovi. Tomu 8 minut nestačilo, "spadnul" a tak do finále postoupil Petr Novák.

Patrie o třetí místo byla vyrovnaná. Ondra Marhold si vybral černé. Patrik Čížek držel bílými vyrovnanou pozici a hlavně stále navyšoval svou dvouminutovou výhodu. Ondrovi vypršel čas, "spadnul" a tak se ze třetího místa a bronzové medaile radoval Patrik Čížek.

Ve finále si Martin Jungmann proti Petru Novákovi vybral bílé. Měl sice mírnou herní převahu, nakonec ale Petr Novák "spadnul" a tak Martin vyhrál na čas.

Semifinále
1, Patrik Čížek Martin Jungmann 0 - 1
2. Petr Novák Ondřej Marhold 1 - 0

o 3. místo
 Patrik Čížek Ondřej Marhold 1 - 0

Finále
 Martin Jungmann Petr Novák 1 - 0

Po skončení play-off jsme rozdali "velké" medaile a ceny pro vítěze. A pak protože se dnes těch akcí konalo moc, všichni rychle utíkali buď na ping-pong nebo na orientační běh.


Zvláštní poděkování si zaslouží Ondřej Straka. Výborně zvládl řízení turnaje a navíc udělal spoustu pěkných fotek (nejen z šachového turnaje). Na některé z nich se můžete podívat v galerii.